Possujen hyvinvoinnin edelläkävijä

Meillä possujen hyvinvointi on ensiarvoisen tärkeää, minkä vuoksi kasvatamme possuja ainoastaan vapaan ja stressittömän ympäristön tarjoavassa pihattosikalassa. Toukokuussa 2018 valmistuneen pihattosikalan suunnittelussa käytettiin apuna myös eläinlääkäreitä, jotta sioille saatiin rakennettua mahdollisimman hyvät elintilat. 

Luomalla mahdollisimman hyvät olosuhteet, pyrimme täysin antibioottivapaaseen tuotantoon. Paijalle porsaat tulevat Loimaalta, Satu ja Tuomas Levomäen vapaaporsitussikalasta, jossa hyvin hoidetuilla emakoilla on riittävästi tilaa ja pesäntekomateriaalia. Näin ollen porsaat saavat parhaan mahdollisen alun elämään.


Merkittävimmät sikojen hyvinvointia edistävät seikat ovat hyvän hengitysilman takaava kattokorkeus sekä olkikarsinat, joissa siat pääsevät toteuttamaan lajinmukaista käytöstään tonkimalla. Paijan ainutlaatuisessa sikalassa myös karsinoiden koko on mitoitettu siten, että sikaa kohden on reilusti yli kaksinkertainen määrä lain vaatimuksiin nähden. Pihattosikalassa jokaisella possulla olisi mahdollisuus ulkoiluun, mutta vallitsevan ulkonapitokiellon vuoksi ulkoilutus ei tällä hetkellä ole mahdollista (salmonellariski).

Taataksemme sioille parhaan mahdollisen ravinnon, ruokimme sikoja ainoastaan kotimaisella soijattomalla rehuseoksella, jossa on omilla tai naapurin pelloilla kasvanutta rehua. Kun possun on aika siirtyä Paijan pihattosikalasta tilateurastamoon, joutuu se kulkemaan ainoastaan 200 metrin matkan pitkän ja stressaavan kuljetuksen sijaan.


Myös ympäristöasiat huomioidaan osana pihattopossutuotantoa. Sikalan katolla on aurinkopaneelit, joilla saadaan vähintään puolet vuodesta tuotettua sikalan käyttämä sähkö. Pihaton ilmanvaihto on luonnollinen, jolloin sähköä ei kulu ilmastointiin. Koko tuotantoketjussa pyritään käyttämään mahdollisimman vähän fossiilisia polttoaineita – possut syövät kotimaista, joko omilla tai naapurin pelloilla tuotettua rehua ja lietelanta vaihdettiin vähemmän kuljetuskilometrejä vaativaan kuivalantaan.

Lähellä tuotettu, kestävästi pakattu

Paijan Tilateurastamolla käytetään jatkossa yhä vähemmän muovia, kun kaikki alle puolen kilon Pihattopossu-tuotteet pakataan forssalaisen Jospakin kehittämään kartonkipakkaukseen, jossa on irrotettava muovikalvo. Jospak-vuoka yhdistää kartongin ja muovin parhaat ominaisuudet ja vähentää muovin määrää jopa 85%. 

Jospakin kuitupohjainen vuoka haastaa täysmuoviset vuoat, eikä kuitupohjaisessa ratkaisussa tarvitse tinkiä toiminnallisuuksista, vaan pakkaus soveltuu elintarvikkeille siinä missä perinteinen muovipakkaus. Varsinainen vuoka on kartonkia, jota suojaa muovikalvo. Sen ansiosta pakkaus on tiivis ja soveltuu myös suojakaasupakkaamiseen erilaisille elintarvikkeille. Jospakin avulla vähennämme muovijätteen määrää ja pakkaamme possutuotteet järkevästi.  

Tiesitkö?

Jospakille on myönnetty kansainvälinen BRC-sertifikaatti. British Retail Consortium -standardi on ensimmäinen pakkausalan standardi, joka täyttää Consumer Goods Forumin maailmanlaajuisen elintarvikkeiden turvallisuushankkeen vaatimukset. Suomessa se on myönnetty nyt 14 valmistajalle.