Italialainen minestronekeitto on arjen klassikko, joka tunnetaan sen värikkäistä vihanneksista, täyteläisestä liemestä ja pehmeästä tomaatinmausta. Se on yhtä aikaa lohturuokaa ja ravitseva ateria.
Tässä versiossa perinteinen minestrone saa lisäpotkua jauhelihasta, joka tekee keitosta entistä ruokaisamman ja sopivan myös nälkäiselle perheelle. Kasvisten, pastan ja yrttien yhdistelmä tuo mieleen italialaisen keittiön parhaat puolet eli yksinkertaisuuden ja reilut maut.
Täydellinen valinta, kun haluat helppoa, herkullista ja sydämellistä arkiruokaa, joka maistuu uudelleen vielä seuraavanakin päivänä.
Ainekset:
- 400 g Pihattopossun jauhelihaa
- 1 rkl oliiviöljyä
- 1 sipuli
- 2 valkosipulinkynttä
- 2 porkkanaa
- 1 pieni kesäkurpitsa
- 1 sellerinvarsi (tai 1 tl sellerisuolaa)
- 1 prk (400 g) tomaattimurskaa
- 1 rkl tomaattipyreetä
- 1 l kasvis- tai lihalientä
- 1 tl kuivattua oreganoa
- 1 tl kuivattua basilikaa
- ½ tl mustapippuria
- Suolaa maun mukaan
- 1–2 dl pieniä pastoja (esim. penne, makaroni tai kuviopasta)
- Halutessa voi laittaa 1 prk valkoisia papuja tai kidneypapuja huuhdeltuna
- Tuoretta persiljaa tai basilikaa viimeistelyyn
- Halutessa parmesaania tarjoiluun
Valmistus:
- Ruskista jauheliha.
Kuumenna öljy kattilassa ja paista jauheliha kypsäksi. Siirrä sivuun hetkeksi. - Kuullota kasvikset.
Lisää tarvittaessa vähän öljyä ja kuullota hienonnettu sipuli ja valkosipuli. Lisää kuutioidut porkkanat, kesäkurpitsa ja selleri. Kuullota muutama minuutti. - Lisää nesteet ja mausteet.
Sekoita joukkoon tomaattimurska, tomaattipyree, liemi ja mausteet. Lisää jauheliha takaisin kattilaan. - Keitä.
Anna keiton kiehua miedolla lämmöllä noin 15 minuuttia, kunnes kasvikset ovat pehmeitä. - Lisää pasta (ja pavut, jos käytät).
Lisää pasta ja keitä vielä 8–10 minuuttia, kunnes pasta on kypsää. Tarkista maku. - Viimeistele.
Ripottele pinnalle tuoretta persiljaa tai basilikaa ja tarjoile raastetun parmesaanin kanssa.
Vinkki: Voit tehdä keitosta isomman satsin ja pakastaa osan, sillä maku vain syvenee ajan kanssa.
Hyvää ruokahalua!